dimarts, 26 de novembre del 2013

SOFTWARE PRIVATIU I SOFTWARE LLIURE



En aquesta entrada parlaré sobre les diferències que tenen el software privatiu i el software lliure.

Software, és el terme amb el qual ens denomina el conjunt de programes informàtics. Existeixen molts programes, com per exemple programes de gestió d'empresa, de tractament d'imatges, de composició musical... però en realitat tot això es refereix a una sola categoria de programari : Les aplicacions.

Cada programa està format per un conjunt de línies de codi escrites en algun dels múltiples llenguatges informàtics. Això se li denomina el codi font del programa. A l'hora de publicar el seu treball, els programadors poden escollir entre mantenir el codi font obert o tancat.

A l'hora de publicar el seu treball, un programador pot escollir entre una miríada de llicències per a regular el seu ús, còpia, distribució, modificació... Les condicions de la llicència d'un programa determinen que sigui o no sigui lliure:


  • Les llicències lliures: Permeten que el programari pugui ser usat, copiat, estudiat, modificat lliurement, sense necessitat de autorització i sense limitacions.

  • Les llicències no lliures: Restringeixen l'ús, còpia, estudi, modificació del programari, exigint en geneal autoritzacions i limitacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada